۱۴۰۴ جمعه ۲۳ خرداد

فناوری لیزری جدید چینی متن را از فاصله ۱/۵ کیلومتری می‌خواند

ICTPRESS - دانشمندان موفق به تولید یک فناوری جدید لیزری شدند که از فواصل بسیار دور می‌تواند اجسام را تشخیص دهد.

 

به گزارش شبکه خبری ICTPRESS به نقل از ساینس‌آلرت، دانشمندان به تازگی فناوری را به نمایش گذاشتند که می‌تواند حروف بسیار کوچک را از فاصله ۱/۳۶کیلومتری اسکن کند.

این فناوری از روشی موسوم به «تداخل‌سنجی شدت» برای تصویربرداری استفاده می‌کند. برخلاف دوربین‌های معمولی که امواج نور را مستقیماً اندازه‌گیری می‌کنند، این دستگاه نحوه بازتاب و تداخل نور با خودش را بررسی کرده و با استفاده از این داده‌ها، تصویر را ایجاد می‌کند.

دانشمندان «دانشگاه علم و فناوری چین» در این مطالعه جدید، نوعی فناوری را آزمایش کردند که هشت پرتو لیزر فروسرخ را به سمت یک نقطه خاص در دوردست می‌تاباند. سپس، دو تلسکوپ شدت بازتاب نور را ثبت می‌کنند. با کالیبراسیون دقیق هشت پرتو لیزر که جسم هدف را روشن می‌کنند، تصویر با مقایسه تغییرات بین داده‌های دو تلسکوپ بازسازی می‌شود.

 

 

آنها در مقاله خود نوشتند: از طریق آزمایش‌های میدانی، ما با موفقیت از اهدافی در مقیاس میلی‌متر که در فاصله ۱/۳۶ کیلومتری قرار داشتند، تصویربرداری کردیم و بهبودی حدود ۱۴ برابری در وضوح نسبت به حد پراش یک تلسکوپ منفرد به دست آوردیم.

این نوع دوربین‌های دوربرد کاربردهای فراوانی دارند. روش مورد استفاده در این مطالعه می‌تواند به مدیریت آشفتگی‌های جوی بپردازد و نقص‌های موجود در تنظیمات دوربین را بهتر کنترل کند.

پژوهشگران با استفاده از این سامانه، توانستند حروف را با وضوح سه میلی‌متری بخوانند. اگر فقط از یکی از تلسکوپ‌ها در همان فاصله استفاده می‌شد، وضوح تصویر به ۴۲ میلی‌متر می‌رسید. این پیشرفت بزرگی است و پتانسیل بالای روش تداخل‌سنجی شدت را نشان می‌دهد.

این فناوری که برای اولین بار در رصدخانه‌های فضایی مورد استفاده قرار گرفت، اکنون روی زمین نیز کاربردهای گوناگونی را به ویژه در آزمایش‌های فیزیک پیشرفته یافته است. پیشتر از این روش برای شناسایی ستارگان بسیار درخشان یا اجرام نزدیک‌تری که توسط یک منبع نور روشن می‌شوند، استفاده می‌شد. بنابراین، این یک پیشرفت جدید محسوب می‌شود.

پژوهشگران گفتند: کاربرد تداخل‌سنجی شدت فعال با خط مبنای طولانی، نویدبخش پیشرفت در تصویربرداری و سنجش نوری با وضوح بالاست.

 

 

نحوه دسته‌بندی فوتون‌های نور و تفسیر آنها از طریق این فناوری، یک اثر کوانتومی است که توسط فیزیک عادی قابل پیش‌بینی نیست و این یکی از عوامل اساسی در دستیابی به وضوح بالای تصویر است.

به گفته پژوهشگران، امکان بهبود بیشتر این فناوری از طریق کنترل بهتر نور لیزرهای فروسرخ وجود دارد. همچنین، می‌توان از الگوریتم‌های هوش مصنوعی برای تفسیر دقیق‌تر متن و شکل‌ها استفاده کرد.

«شائوریا آراو» دانشمند نورشناسی «دانشگاه سوربن» فرانسه که در این تحقیق شرکت نداشته است، گفت: این فناوری جدید، یک پیشرفت فنی قابل توجه در تصویربرداری از اجسام دوردستی است که از خود نور ساطع نمی‌کنند.

این مطالعه در مجله «Physical Review Letters» منتشر شده است.

نظرات : 0

ثبت نظر

47633