نانولایه های جاذب نور با هزینه کم در کشور ساخته شد
به گزارش ICTPRESS به نقل از ستاد توسعه فناوری نانو، دکتر مهدی عادلی فرد مجری این طرح پژوهشی گفت: با توجه به نیاز روزافزون به انرژی های پاک و تجدیدپذیر، در دهه های اخیر تحقیقات فراوانی روی لایه های جاذب نور در سلول های خورشیدی صورت گرفته، با این حال به دلیل کمیاب و گران قیمت بودن عناصر ایندیوم و گالیوم موجود در این ترکیبات، توجه محققان به سمت سنتز و بررسی لایه های جاذب نانوساختار جدید از عناصر فراوان و کم هزینه موجود در طبیعت با همان خواص فیزیکی مطلوب معطوف شده است.
وی افزود: در این طرح پژوهشی تلاش شده تا با بکارگیری عناصر روی و قلع که به وفور در طبیعت یافت می شوند و هزینه تامین آنها کم است، لایه های نازک نانوساختار CZTS تهیه شود، این لایه ها با استفاده از روشی مقرون به صرفه تهیه شده است.
عادلی فرد اظهار کرد: خواص فیزیکی بهینه این لایه ها نویدبخش امکان جایگزینی آنها به عنوان نیم رسانای جاذب، در سلول های خورشیدی و جایگزینی با عناصر کمیاب و گران قیمت متداول ایندیوم و گالیوم است.
وی در مورد روش به کار رفته در ساخت این لایه های جاذب گفت: روش های مختلفی برای لایه نشانی لایه های نازک CZTS از قبیل لایه نشانی لیزر پالسی (PLD)، لایه نشانی به روش کند و پاش، لایه نشانی بخار شیمیایی (CVD) و تبخیر در خلا استفاده شده است.
عادلی فرد گفت: با تکمیل فاز مطالعاتی این طرح، امیدواریم سلول های خورشیدی حاصل از لایه های نانوساختاری سنتز شده در این طرح جایگزین سلول های خورشیدی سیلیکونی مرسوم و با هزینه ای مقرون به صرفه شود.
نتایج این طرح پژوهشی در نشریه Journal of Materials Science: Materials in Electronics منتشر شده است.
نظرات : 0