۱۴۰۳ سه شنبه ۲۴ مهر

نانوکپسول‌های حاوی پودر امگا۳ در قالب آزمایشگاهی تولید میشود

به گزارش شبکه خبری ICTPRESS به نقل از ستاد ویژه توسعه فناوری نانو، اسیدهای چرب غیراشباع نظیر امگا ۳، زمانی که به طور منظم و در غلظت مناسب مصرف شوند، دارای مزایای فراوانی بوده و تاثیر مثبتی بر سلامت انسان دارند.
متأسفانه بدن انسان قادر به سنتز این اسید‌های چرب غیراشباع نیست. این موضوع سبب شده تا این دسته از مواد به عنوان بخشی ضروری از جیره‌ی غذایی مد نظر قرار گیرند.
یکی از راه‌های افزایش مصرف اسیدهای چرب غیراشباع امگا ۳ در رژیم غذایی مصرف کنندگان، تولید روغن ماهی کپسوله شده و افزودن آن به مواد غذایی است. حال چنانچه این محصول به شکل نانوکپسول تولید شود، سبب افزایش ارزش غذایی ماده‌ی مصرفی می‌شود.
رحیمه اصفهانی مجری طرح گفت: هدف این کار تولید پودرهای نانوکپسوله شده حاوی امگا ۳، بوده است که برای این منظور تلاش شده از ژلاتین ماهی و صمغ عربی به عنوان مواد دیواره استفاده شده و در نهایت پودر نانوکپسول شده‌ امگا ۳ در مقیاس آزمایشگاهی تولید شود.
وی افزود: کشور ما از نظر دارا بودن ذخایر شیلاتی غنی بوده و پتانسیل بالایی در تولید محصولات جانبی (مانند روغن ماهی، ژلاتین ماهی و...) از حجم بزرگ ضایعات بهره‌برداری نشده از آبزیان دارد.
اصفهانی اظهار داشت: در نتیجه می‌توان از این ضایعات در قالب فرآورده‌های بیولوژیک دارای ارزش افزوده و به عنوان منبعی برای تولید روغن ماهی و اسید چرب ماهی استفاده کرد.
وی گفت: برای تولید نانوکپسول‌های امگا ۳ از روش "کواسرواسیون ترکیبی" استفاده شده است که این روش، روشی ساده و کم هزینه برای تولید سامانه‌های میکرو نانوساختار است.
وی با بیان اینکه ژلاتین ماهی و صمغ عربی به عنوان مواد دیواره‌ نانوکپسول‌ها انتخاب شدند، ادامه داد: این ترکیب‌های "پروتئین، پلی ساکاریدی"، به علت حلالیت بالا در آب و حفاظت از مواد کپسوله شده، دارای مزایای بیشتری نسبت به کپسول‌های لیپیدی هستند.
وی اظهار داشت: با انجام آزمایش‌های تکمیلی و دستیابی به تولید انبوه، میتوان محصولی نوین از روغن ماهی تولید و از آن در صنایع غذایی و دارویی کشور استفاده کرد. همچنین این امر علاوه بر کمک به بهبود سطح سلامت جامعه، منجر به ایجاد ارزش افزوده‌ بالا به دلیل جلوگیری از خروج ارز به منظور واردات محصولات خارجی خواهد شد.
وی با بیان اینکه با استفاده از نانوریزپوشانی میتوان تولید بسیاری از محصولاتی که از نظر فناوری تولید غیر ممکن هستند را عملی کرد، افزود: نانوریزپوشانی همچنین در صنایع دارویی و مکمل‌های غذایی به منظور تحویل هدفمند دارو، ایجاد حداقل سمیت، افزایش توزیع زیستی و جذب سلولی بالاتر برخی از داروها و مواد غذایی نیز استفاده میشوند.
این طرح توسط رحیمه اصفهانی در قالب پایان نامه‌ کارشناسی ارشد با راهنمایی سید علی جعفرپور از دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری و سید مهدی جعفری از دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان و به سفارش شرکت غذا صنعت پژوه انجام شده است.

نظرات : 0

ثبت نظر

42932