۱۴۰۳ شنبه ۰۳ آذر

پرده برداری از راز آغاز عصر یخبندان!

به گزارش شبکه خبری ICTPRESS به نقل از خبرگزاری اروپا، در حالیکه تغییرات اقلیمی یکی از داغ‌ترین بحث‌های روز دنیاست، شاهدیم که کره زمین همواره در حال گذار بین دوره‌های نیمه منظم گرم و سرد بوده است. 
با اینکه تمام این رویدادها را می‌توان به دلایل خاصی مانند تغییرات در مدار سیاره زمین یا حتی فعالیت‌های انسان مرتبط دانست اما دلیل آخرین تغییر عمده‌ای که زمین شاهد آن بود و یک میلیون سال پیش اتفاق افتاد هم‌چنان به‌عنوان یک راز باقی مانده است.

 

 
اما تحقیق جدیدی در این خصوص انجام شده و ممکن است با نمونه‌برداری‌هایی که از کف اقیانوس در Bering Sea صورت گرفته است، این راز و مکانیزمی که پشت این رویداد خارجی وجود داشته آشکار شود.
از دوره Pleistocene، اغلب به‌عنوان عصر یخبندان نام برده می‌شود؛ در آن دوره کره زمین بسیار سردتر از حال حاضر بود و الگوی درازمدت سرمای شدید حدود یک میلیون سال پیش با Mid-Pleistocene Transition یا MPT آغاز شد.
اما چیزی که واقعا باعث این تغییر شد، تا امروز پنهان باقی مانده و بحث‌های زیادی در این زمینه انجام شده است.
بسیاری از وقایع اینچنین با پدیده‌ای که چرخه‌های میلانکویتچ نامیده می‌شود، آغاز شده است؛ از آن جمله می‌توان از تغییرات مدار حرکت زمین به‌ دور خورشید نام برد. 
همین مسئله روی میزان تابش نور خورشید به نیمکره شمالی زمین تأثیر گذاشت که در نهایت باعث شد تا توده‌های یخی شکل بگیرند یا ذوب شده و از بین بروند.
عواملی مانند سطح CO2 در اتمسفر زمین نقش بسیار مهمی را در این خصوص ایفاء می‌کند و باعث شدت گرفتن آن می‌شود.
اما مشکل این است که MPT در خارج از این چرخه‌های طبیعی سقوط می‌کند و از همین رو دانشمندان دقیقا مطمئن نیستند که چه پدیده‌ای موجب شکل‌گیری این تغییر دراز مدت در شرایط اقلیمی دنیا شده است.
یک نظریه این است که در آن دوران، اقیانوس‌ها احتمالا بیشتر طبقه‌بندی شده بودند، یعنی اینکه آب، لایه‌های مجزا و متفاوتی را شکل داده بود که به‌راحتی با هم ترکیب نمی‌شدند.
دو دلیل مهم آن هم به‌دما و میزان نمک مربوط می‌شود؛ در نتیجه، اقیانوس‌ها از اتمسفر زمین CO2 بیشتری را نسبت به‌شرایط معمول جذب می‌کنند و باعث سقوط دمای جهانی می‌شود.
دانشمندان برای تست این نظریه نمونه‌هایی از اعماق Bering Sea را جمع آوری کرده و با تحقیق در خصوص فعل و انفعالات شیمیایی که در رسوب و پوسته‌های فسیلی مربوط به میکروارگانیسم‌های دریایی وجود داشت متوجه تاریخچه دقیقی از تغییرات این ناحیه شدند.
آنها دریافتند که Bering Sea در دوران MPT بیشتر به‌حالت طبقه‌بندی درآمده بود؛ یعنی اینکه CO2 جذب شده در اعماق اقیانوس آرام شمالی محبوس شد و در نتیجه دریا میزان بیشتری از این گاز را جذب کرده است؛ امری که در نهایت باعث سرد شدن دنیا شد.
به‌گفته محققان، یافته‌های جدید اهمیت شناخت تغییرات فعلی و آینده اقیانوس‌هایی با عرض جغرافیایی بالا را بیشتر از گذشته نشان می‌دهد؛ چراکه این نواحی در انتشار یا تجزیه دراز مدت CO2 اتمسفر نقش بسیار مهمی برعهده دارند.

 

گزارش: مهندس حمید نیک روش

توئیترHamidNikravesh@ 

نظرات : 0

ثبت نظر

92841