محققان دانشگاهی نانوذرات نقره را به «روش سبز» تولید كردند
به گزارش ICTPRESS ؛ نانوذرات نقره خاصیت ضد میکروبی داشته و در صنایع مختلفی مانند نساجی، غذایی و غیره میتواند مورد استفاده قرار گیرد. همچنین این نانوذرات در حوزه پزشکی کاربرد زیادی از جمله در ابزارهای پزشکی، سنسورهای زیستی و برچسبگذاری زیستی دارند. در تصفیه آب نیز از خاصیت ضد میکروبی نانوذرات نقره استفادههایی میشود.
سیده معصومه قاسمینژاد، دانش آموخته کارشناسی ارشد فناوری نانو و از محققان این طرح اظهار کرد: در این تحقیق نانوذرات نقره با روش سبز جدیدی تولید شد. در این روش مخلوطی از نشاسته و محیط کشت تخمیر شده به عنوان عامل پایدارکننده و کاهنده بود.
وی افزود: پروتئینهای موجود در محیط کشت تخمیر شده میتوانند هم به عنوان عامل کاهنده و هم عامل پایدارکننده باشند. از طرفی میتوان نشاسته را در مجاورت محیط کشت تخمیر شده به گلوکز تبدیل کرد. بنابراین نشاسته نیز در این روش علاوه بر نقش پایدارکنندگی، به عنوان عامل کاهنده مورد استفاده قرار گرفت.
قاسمینژاد تصریح کرد: نانوذرات نقره تولیدی با این روش از پایداری خوب، میانگین اندازه و توزیع اندازه مناسب و بازدهی تولید خوبی برخوردار است. از طرفی مواد اولیه مورد استفاده در این روش با محیط سازگار بوده و این روش جزء روشهای سبز محسوب میشود.
وی ادامه داد: در همین راستا ابتدا ما قارچ فوزاریوم اکسیسپورم را در شرایط مشخص و زمان معینی در محیط کشت پتیتو دکستروز آگار رشد دادیم. سپس برای تهیه محیط کشت تخمیر شده، قارچ به همراه محیط کشت سانتریفوژ شده و مایع رویی جداسازی شد. در نهایت نشاسته با نسبت مشخصی با محیط کشت تخمیر شده، مخلوط و محلول نیترات نقره اضافه شد. پس از 24 ساعت گرماگذاری در دمای 50 درجه محلول شفاف، قهوهای رنگ شده و نانوذرات نقره تولید میشود.
محقق طرح خاطرنشان کرد: در این تحقیق از مزایای دو روش سبز مختلف از جمله پلی ساکارید اصلاح شده و میکروبی استفاده شده و روش سبز جدیدی برای تولید این نانوذرات ارائه شد.
قاسمینژاد در این باره افزود: نانوذرات نقره تولید شده با این روش جدید میانگین اندازه کوچکتر، پایداری بیشتر، توزیع اندازه مناسبتر و بازدهی تولید بیشتری نسبت به ذرات تولیدی با روشهای میکروبی و پلی ساکارید اصلاح شده، دارند. همچنین زمان تولید نانوذرات در این روش سبز جدید نسبت به روش میکروبی و همچنین هزینه تولید نیز نسبت به روش پلی ساکارید اصلاح شده، پایینتر است.
وی با اشاره به مزایای این روش گفت: با توجه به مزیتهای بسیار این روش و همچنین سازگار بودن مواد اولیه مورد استفاده در این شیوه با محیط زیست، امید است با تولید نانوذرات نقره به صورت پایلوت، این روش سبز جدید در مقیاس صنعتی مورد استفاده قرار گیرد.
نتایج این کار تحقیقاتی که توسط سیده معصومه قاسمینژاد، دانش آموخته کارشناسی ارشد فناوری نانو، با همکاری سپیده حامدی، دانشجوی دکتری تخصصی بیوتکنولوژی و راهنمایی دکتر سید عباس شجاع الساداتی از دانشگاه تربیت مدرس صورت گرفته، در مجله «Carbohydrate Polymers» منتشر شده است.
نظرات : 0