۱۴۰۳ شنبه ۳۱ شهریور

ترمیم استخوان‌های آسیب‌دیده با داربست‌های استخوانی نانوکامپوزیتی ارزان

به گزارش شبکه خبری ICTPRESS به نقل از ستاد ویژه توسعه فناوری نانو، این نانوکامپوزیت زیست سازگار در حوزه‌های پزشکی، دندان‌پزشکی و ارتوپدی کاربرد خواهد داشت.
همچنین، ارزیابی درون تنی این داربست‌ها روی حیوان از جمله خرگوش در حال انجام است.
استخوان‌ها نقش‌های گوناگونی را در بدن ایفا میکنند که مهم‌ترین آن‌ها حفاظت از اندام مختلف در بدن است. این قابلیت‌ها و ظرفیت‌های استخوان میتواند توسط بیماری‌ها و آسیب‌ها تحت تأثیر قرار گیرد. تغییرات عمده در ساختار استخوان به دلیل بیماری یا آسیب‌دیدگی منجر به کاهش کیفیت زندگی بیمار و بروز درد میشود.
مهندسی بافت یک ‌رشته‌ بین رشته ای است که با به کار گیری اصول مهندسی زیستی و علوم بالینی با معرفی یک جایگزین، به حل مشکلات پزشکی مربوط به از دست دادن یک عضو یا بافت میپردازد. یکی از اجزای مهم در مهندسی بافت و ترمیم بافت‌های استخوانی، داربست‌های استخوانی است که نقش مرکزی هدایت تشکیل استخوان به اشکال مطلوب را ایفا میکند. تاکنون گام‌های مهمی برای درمان آسیب‌های شدید اسکلتی به‌صورت کلینیکی صورت گرفته است.
دکتر سعید صابرسمندری ضمن ارائه‌ توضیحاتی در خصوص مواد تشکیل‌دهنده‌ استخوان و خصوصیات داربست‌های مورد استفاده در بازسازی استخوان به تشریح اهداف دنبال شده در این پژوهش پرداخت و گفت: «داربست‌های مورد استفاده در بازسازی استخوان باید از ساختار و خواص شیمیایی، فیزیکی و مکانیکی ماتریس استخوانی خارج سلولی تقلید کنند. استخوان متشکل از کامپوزیت متخلخل فازهای نفوذی کلاژن (پلیمر) و هیدروکسی آپاتیت (سرامیک) است. بنابراین هدف از انجام این طرح، تولید یک داربست نانوکامپوزیتی پلیمری-سرامیکی استخوانی زیست‌تخریب‌پذیر و زیست سازگار بوده است که با خواص مکانیکی مشابه با استخوان طبیعی برخوردار باشد.»
وی گفت: این داربست نانوکامپوزیتی از مواد اولیه کاملاً طبیعی و ارزان و با روشی آسان و کم‌هزینه‌ تولید شده است. همچنین این داربست‌ها دارای خصوصیات مشابه با بافت استخوان هستند و مواد به کار رفته در آن‌ها موجب بروز اثرات جانبی در بدن نخواهد شد.
داربست نانوکامپوزیتی سنتز شده در این طرح متشکل از یک جزء سلولزی بعنوان پلیمر و یک جزء از جنس هیدروکسی آپاتیت به‌عنوان جز سرامیکی بوده است. وجه تمایز این داربست‌ها با داربست‌های مشابه، گرفت پلیمریزاسیون سلولز است. داربست سلولز-گرفت-پلی آکریلامید/نانو-هیدروکسی آپاتیت دارای خواص مکانیکی نزدیک به استخوان طبیعی است و همچنین اندازه تخلخل‌ها در آن برای جایگزینی و رشد سلول‌های استخوانی بسیار مناسب است. عملکرد داربست تولید شده از نقطه‌نظرهای خواص مکانیکی، زیست سازگاری، زیست فعالی و قابلیت بازسازی استخوان نسبت به نمونه‌های مشابه بهبود قابل‌توجهی یافته است.
صابرسمندری در رابطه با مراحل سنتز این داربست گفت: «ابتدا نانوذرات هیدروکسی آپاتیت با قابلیت زیست سازگاری و زیست فعالی بالا با روشی بهینه سنتز شدند تا بتوان از آن‌ها برای ساخت داربست نانوکامپوزیتی استفاده کرد. در ادامه مونومر آکریلامید به پلیمر طبیعی سلولز گرفته شده و سلولز-گرفت-پلی آکریلامید به روش پلیمریزاسیون رادیکالی سنتز شد. در این حین، نانو ذرات هیدروکسی آپاتیت به محلول پلیمری با قابلیت ایجاد پیوندهایی الکتروستاتیکی اضافه شد. همچنین برای شبیه‌سازی هر چه بیشتر داربست استخوانی به استخوان طبیعی انسان، با به‌کارگیری روش خشکایش انجمادی، یک نانوکامپوزیت سه‌بعدی متخلخل تهیه شده و آزمون‌های مربوطه برای ارزیابی عملکرد این قطعه صورت گرفت.»
این تحقیقات حاصل تلاش‌های دکتر سمانه صابر سمندری- محقق و دانش‌آموخته‌ دانشگاه مدیترانه‌ی شرقی ترکیه- دکتر سعید صابر سمندری و دکتر جمشید آقازاده- اعضای هیأت علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر- شیوا کیازار و علی صادقی - دانشجویان مقاطع ارشد و دکترای این دانشگاه- است. نتایج این کار در مجله‌ International Journal of Biological Macromolecules (جلد 86، سال 2016، صفحات 434 تا 442) به چاپ رسیده است.

نظرات : 0

ثبت نظر

85557