کشف هشتمین سیاره در منظومه کپلر با کمک هوش مصنوعی
به گزارش شبکه خبری ICTPRESS به نقل از وبسایت ناسا، این سیاره با نام "کپلر-90i" که توسط تلسکوپ فضایی کپلر ناسا رصد شده، هشتمین سیاره است که به دور ستاره کپلر-90، یک ستاره شبه خورشیدی در فاصله 2545 سال نوری از زمین میچرخد.
سیاره "کپلر-90i" یک سیاره داغ و صخره ای است که هر 14.4 روز یک بار به دور ستاره میزبانش میچرخد؛ این سیاره با کمک یادگیری ماشینی گوگل کشف شده است.
یادگیری ماشینی یکی از رویکردهای هوش مصنوعی است که در آن کامپیوترها میآموزند که چگونه سیارات را با دادههای تلسکوپ کپلر از سیارات خارج از منظومه شمسی که به فراخورشیدی معروف هستند، شناسایی کنند.
پاور هرتز مدیربخش فیزیک نجومی ناسا در واشنگتن گفت: همانطور که انتظار داشتیم کشفیات جالبی در آرشیوکپلر نود وجود داشت و منتظر ابزار یا فناوری مناسب برای کشف آنها بودیم؛ این کشفیات اطلاعات گرانبهایی را در اختیار محققان در آینده قرار میدهد.
این کشف نتیجه پژوهش کریستوفر شالو و آندرو وندربرگ است که یک کامپیوتر را برای شناسایی سیارات فراخورشیدی توسط داده های کپلر آموزش دادند.
این "شبکه عصبی" مصنوعی همانند مغز انسان اطلاعات کپلر را مورد بررسی قرار میدهد و سیگنالهای ضعیف سیاره کپلر-90i در صورت فلکی "دراکو" که پیش از این نادیده گرفته میشد را شناسایی میکند.
در حالیکه پیشتر یادگیری ماشینی برای تحقیق درباره دادههای کپلر مورد استفاده قرار میگرفت، این تحقیق نشان میدهد که شبکههای عصبی، یک ابزار امیدوارکننده در پیدا کردن سیگنالهای بسیار ضعیف در جهانهای بسیار دور است.
احتمالا امید به حیات در دیگر منظومهها بیشتر از منظومه کپلر-90 است؛ کپلر-90i حدود ۳۰ درصد بزرگتر از زمین است و به قدری به ستاره میزبانش نزدیک است که متوسط دمای آن بیش از ۸۰۰ درجه فارنهایت است و آن را در شرایطی مشابه عطارد قرار میدهد.
فاصله دورترین سیاره این منظومه موسوم به کپلر-90h با ستاره میزبانش چیزی مشابه فاصله زمین تا خورشید است.
به گفته وندربرگ استاد نجوم دانشگاه تگزاس، منظومه کپلر- ٩٠نسخه کوچکی از منظومه خورشیدی است که سیارات کوچکی در داخل و سیارات بزرگی در بیرون آن قرار گرفته اند و همه چیز به هم فشرده است.
نظرات : 0