نرخ رشد اقتصادی در خوشبینانه ترین حالت به یک درصد میرسد
به گزارش شبکه خبری ICTPRESS، حسین عبده تبریزی در جلسه هیات عمومی سالیانه سازمان نظام صنفی رایانه ای کل کشور (نصر) افزود: به دلیل تحریمها و مشکلات اقتصادی که وجود دارد، تخمین زدن اقتصاد حتی برای یک سال آینده نیز سخت است.
وی افزود: معمولا اقتصاددانان تورم را بر اساس شاخص هایی از چشم اندازهای آینده کشور در حوزه اقتصادی محاسبه میکنند. در سالهای دور اگر قرار میشد برای سال آتی برنامهریزی اقتصادی داشته باشیم، به راحتی میتوانستیم نظر بدهیم. اما اکنون به لحاظ شرایط خاصی که در آن قرار داریم، پیشبینی دشوار شده است؛ زیرا برخی متغیرهای سال ۹۹ به عوامل برونزا گره خورده است.
نرخ رشد منفی در انتظار اقتصاد است
به گزارش ایرنا عبده تبریزی با اشاره به اینکه وضع جهان هم در سال ۲۰۲۰ وضع مناسبی نیست و نرخ رشد حتی در کشوری مانند چین که بالاترین نرخ رشد را دارد، کاهش پیدا کرده است، افزود: منطقه ما هم منطقه ضعیفتری شده است.
به گزارش ایرنا عبده تبریزی با اشاره به اینکه وضع جهان هم در سال ۲۰۲۰ وضع مناسبی نیست و نرخ رشد حتی در کشوری مانند چین که بالاترین نرخ رشد را دارد، کاهش پیدا کرده است، افزود: منطقه ما هم منطقه ضعیفتری شده است.
وی گفت: همگرایی که بین اقتصاددانان درباره آینده اقتصاد وجود دارد، دارای بار مثبت نیست. چرا که هم نرخ تورم ۳۸ درصد بوده و هم رکود بالایی وجود داشته است.
عضو سابق شورای عالی بورس اضافه کرد: اقتصاددانان معتقدند در سالی که به سمت آن حرکت میکنیم نرخ رشد به سمت صفر میل میکند و شاید در خوشبینانهترین حالت به عدد یک برسد که البته آن هم با صفر خیلی فرق ندارد.
وی ادامه داد: صاحبان کسب و کار باید بدانند به سمت چنین اقتصادی در حال حرکت هستند. من می فهمم در بخش IT فرصتهای کسب و کاری وجود دارد که در بخشهای سنتی نیستند اما باید بدانید که اقتصاد محدودیت هایی دارد و نمیتوان در سال آینده دنبال رشدی بود که در دهه گذشته توقعش را داشتید.
عبده تبریزی با بیان این که دولت هم نمیتواند در این سالهای پایانی، خود را از نظر اقتصادی اصلاح کند و نوع برخوردش با سال های دیگر متفاوت نخواهد بود، گفت: در چنین فضایی، پیشبینی این که درآمد نفت داشته باشیم قطعا وجود ندارد.
وی تصریح کرد: در گذشته میتوانستیم مشکلات را با فروش نفت رفع کنیم اما اکنون این امکان هم فراهم نیست. حتی در حوزه کالاهای اساسی، شاهد هستیم که بانک مرکزی بخشی از دلار ۱۰ و ۱۱ هزار تومانی را میخرد و آن را به بخش های دیگر با قیمت ۴۲۰۰ پرداخت میکند.
عبده تبریزی اظهار داشت: شاید در این شرایطی که ارز در بازار کم است، بتوان از حوزه کسب و کارهای مرتبط با IT درآمد به دست آورد. دولت در بودجه سال ۹۹ مبلغ ۳۳هزار میلیارد درآمد در بخش برق و گازوییل پیش بینی کرد و اما پس از اتفاقات آبانماه، عقب نشست و کسری بودجه ۳۳هزار میلیارد تومانی نسبت به پیشبینی بودجه امسال مربوط به این رقم بود.
سال آینده با حداقل ۲۵ درصد تورم آغاز میشود
وی با اشاره به این که عدم قطعیتها درباره تورم بیشتر شده گفت: پیش بینی من در خصوص تورم سال آینده این است که کف تورم ۲۵درصد است.
عبده تبریزی در خصوص این که چرا پیشبینی تورم سخت است، میگوید: از آنجا که نمیدانیم کسری بودجه قرار است از چه طریقی تامین شود.
وی با اشاره به این که عدم قطعیتها درباره تورم بیشتر شده گفت: پیش بینی من در خصوص تورم سال آینده این است که کف تورم ۲۵درصد است.
عبده تبریزی در خصوص این که چرا پیشبینی تورم سخت است، میگوید: از آنجا که نمیدانیم کسری بودجه قرار است از چه طریقی تامین شود.
وی ادامه داد: اگر دولت به بانک مرکزی مراجعه و از آن طریق کسری را تامین کند، نرخ حتی از ۲۵ درصد هم بالاتر میرود. دلیل دیگری که فکر میکنم تورم از این میزان بالاتر میرود این است که مردم مانند گذشته قدرت خرید ندارند. امسال با نرخ ۴۰ درصد تورم رو به رو بودیم اما در بخشهایی مانند خوراک میزان تورم از ۱۰۰ درصد هم بالاتر رفته است.
مالیاتهای جدیدی وضع خواهد شد
وی گفت: این شرایط رکورد تورمی که درباره آن صحبت کردیم و امسال هم ادامه پیدا خواهد کرد برای کسب و کارها مشکلاتی را ایجاد خواهد کرد.
عبده تبریزی در خصوص مشکلاتی که پیش خواهند آمد، گفت: اول این که باید بدانید فشار دولت در تمامی حوزهها به بخش خصوصی بیشتر خواهد شد و مالیاتهای جدیدی وضع خواهد کرد. مالیاتهایی که در گذشته نداشتیم. مانند مالیاتی که بر خانههای خالی و خانههای بالای ۱۰میلیارد وضع کردند. این ها حوزه هایی است که ما به سمت آن حرکت میکنیم.
وی تاکید کرد: ۱۰ سال قبل چیزی تحت عنوان مالیات ارزش افزوده نداشتیم، اما الان ۵۶درصد کل مالیاتی که دولت اخذ میکند، مالیات بر ارزش افزوده است. کسب وکارها باید برای پرداخت مالیاتهای جدید آماده باشد و دفاترش را متناسب با این رویکرد سازماندهی کند.
عبده تبریزی افزود: عمدهترین مالیاتها، مالیات بر عایدی سرمایه خواهد بود. رسما سرمایه و سپردهها، خرید و فروش ساختمان و تمام حوزه هایی که سرمایهای به فروش میرسد مشمول مالیات خواهد شد. علاوه بر این شبه مالیاتهایی مانند تامین اجتماعی نیز به کسبوکارها فشار بیشتری وارد میکنند.
آن دست از کسب و کارها که فروش خارجی دارند با اصرار بر اینکه ارز را زودتر تحویل دهند مورد فشار قرار خواهند گرفت چرا که ارز در یکی دو سال آینده محدودتر خواهد شد. همانطور که الان میبینیم برای مسافری که بالای ۵ هزار یورو همراه خود داشته باشد تشکیل پرونده میدهند. چیزی که دو سال قبل اصلا مطرح نبود.
وی با بیان این که اگر بخواهید کسب و کار خود را در حد سه سال قبل نگه دارید، باید سرمایه در گردشتان را سه برابر کنید، گفت: دولت برای تامین کسری بودجه اگر موفق به دریافت وام نشود، به فروش اوراق بهادار روی میآورد که این کار عرصه را برای کسب و کارهای خصوصی در حوزه اعتبارات تنگ میکند. در شرایط جدید بخاطر نیازی که دولت به بازار پول و سرمایه دارد، مشکلات کسب و کارها بیشتر میشود.
خانه ۱۵۰ درصد بالا رفت
عضو سابق شورای عالی بورس اشاره کرد: متاسفانه ما نقدینگی کم ندارم اما نقدینگی برای جاهای دیگری صرف میشود. سال جاری ۴۵۰ هزار میلیارد تومان نقدینگی ایجاد شود. این مبلغ باید درز کند که متاسفانه عمده آن روی داراییهای موجود میرود و کسی به فکر اینکه طرحی را اجرایی کند نیست.
وی ادامه داد: وقتی بورس در یک سال ۱۳۰درصد سود بدهد، کسب و کارها نمیتوانند با آن رقابت کند. همین مساله قیمت سهام را بالا میبرد. قیمت سهام به این دلیل بالا میرود که فرد مطمئن است اگر آن را بخرد، میتواند با قیمت بالاتر به فروش برساند.
عبده تبریزی میگوید در این حوزه یک معجزهای رخ داده که قبلا نظیرش را ندیدهایم. معجزهای تحت عنوان قیمت ملک. هیچوقت فکر نمیکردیم ملک بتواند در طول دو سال ۱۵۰-۶۰ درصد خود را بالا بکشد. علت این است که در این حوزه واقعیت اقتصادی وجود ندارد. شهروندان این معجزه را باور کردهاند که وقتی زمین یا ملکی را میخرند میتوانند آن را بالاتر بفروشند. تا زمانی که این باور وجود دارد با مشکلات عمده، رو به رو خواهیم بود.
تامین مالی کسب و کارها توسط طرح «گام»
وی با اشاره به مشکلاتی که کسب و کارها با آن رو به رو خواهند شد، به شرح راهحلهایی برای رفع مشکلات پرداخت و گفت: یکی از طرحهای بانک مرکزی با نام «گام» کسب و کارهایی که بازار فروش دارند را تامین مالی میکند تا بتوانند محصول خود را به فروش برسانند. این طرح برای استفاده از بخش خصوصی قابل توصیه است. در این طرح حتی اگر شرکت وضعیت بدهی سنگین داشته باشد میتواند از اعتبارات استفاده کند.
کسب تجربه در حوزه بازار پول راه حل دیگری است که عبده به آن اشاره میکند: با فعالیتهایی که بورس در حوزه استارتاپها آغاز کرده است به نظر میرسد هر فرد که در صنف IT و استارتاپ مشغول است باید اطلاعاتی از دنیای بورس به دست بیاورد.
نظرات : 0