شرکتها به تسهیلات پیش از دانشبنیان شدن نیاز دارند
به گزارش شبکه خبری ICTPRESS به نقل از روابط عمومی مجمع تشکلهای دانشبنیان ایران، پژمان تراکمه عضو هیات مدیره مجمع تشکلهای دانشبنیان با بیان این مطلب به دلایل عقبنشینی شرکتها از ادامه فعالیت اشاره کرد و گفت: اکنون به دلیل نوسانات نرخ ارز شرکتها یا صاحبان ایده در نقطه شروع و اواسط کار ممکن است دلزده شوند و بهطورکلی عقبنشینی کنند. اگر شرکتی 80 درصد مسیر را طی کرده باشد نیاز به حمایت بیشتر هم میشود زیرا مشکلات هم بزرگتر شده و احتمال از هم پاشیدن و انحلال هم بیشتر میشود اینجا نقش حمایتها میتواند بسیار تاثیرگذار باشد در این مرحله حمایتهای دانشبنیانی میتواند مفید باشد ولی متاسفانه مراحل دشوار ارزیابی دانشبنیان شدن عامل دیگری است که شرکتها را از ادامه فعالیت بازمیدارد.
وی افزود: زحمات بسیاری در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برای ارائه خدمات به شرکتهای دانشبنیان انجامشده است ولی در عمل شرکتها در بهرهمندی از این خدمات چندان موفق نبودهاند.
تراکمه با تاکید بر اینکه بخش بزرگی از حمایتها باید پیش از دانشبنیان شدن ارائه شود، گفت: در حوزه هایتک شرکت دانشبنیان برای تولید محصول باید تمام هزینهها را ابتدا متقبل شود، مجوزها را دریافت کند بعد از رسیدن به موفقیت اگر حائز شرایط لازم مانند دانش فنی، نوآوری، پیچیدگی در فرآیندها و غیره باشد میتواند برای دانشبنیان شدن اقدام کند و تمام تسهیلات هم به بعد از دریافت مجوز دانشبنیانی موکول میشود.
به گفته وی، یک شرکت دانشبنیان اگر توان مالی و ظرفیت تابآوری این مراحل را داشته باشد تا محصولی را به نقطه واردات یا صادرات برساند که دیگر نیازی به دانشبنیان شدن ندارد، تمامی این حمایتها و تسهیلات در ابتدای مسیر برای شرکتها مفید و جذاب خواهد بود.
حفظ محرمانگی دغدغه شرکتها
وی در ادامه به محرمانگی اشاره کرد و تصریح کرد: متاسفانه همه دستورالعملهای لازم برای حفظ محرمانگی شرکتها برای فرآیند دانشبنیان شدن رعایت نمیشود. این مساله نگرانیهایی را برای شرکتها ایجاد میکند، زیرا نتیجه سالها تحقیق و توسعه و هزینههای مالی و معنوی شرکتها در اختیار تیم ارزیابی معاونت علمی و فناوری قرار میگیرد که گاهی بعد از مدتها بررسی و تفحص درخواست دانشبنیانی به دلایل نامعلومی رد میشود. مجموع این عوامل باعث میشود برخی از شرکتها انگیزهای برای دریافت مجوز دانشبنیان شدن نداشته باشند.
فرآیند دانشبنیانی با کنکاش کمتر
تراکمه در جهت تسهیل فرآیند دانشبنیان شدن شرکتها، پیشنهاد کرد: برخی از صنایع به ذات دانشبنیان هستند. اگر محرز شود حوزه فعالیت شرکت متقاضی در مسیر دانش فنی و تولید محصول و کالای مبتنی بر آن دانش است در زمره شرکت دانشبنیان قرار گیرد و دیگر نیازی به کنکاش بیشتر نیست.
وی برای بستن امکان سو استفاده نیز پیشنهاد کرد: دریافتکننده تسهیلات موظف است به میزان ارزش حمایت کسبشده، ارزشی در سیستم تولید محصول یا بخش تحقیق و توسعه یا مواردی که موردتوافق باشد، ایجاد کند.
نظرات : 0