ساخت حسگرهای منعطف با نانولولههای کربنی
به گزارش ICTPRESS ، انواع جدید سلول های خورشیدی، ترانزنیستورهای انعطاف پذیر، حسگرهای دما و فشار روی پوست مصنوعی برای ربات ها و کاربردهای بیونیک از جمله محصولات قابل تولید با استفاده از نانو لولههای کربنی محسوب میشوند.
محققان موسسه نانوالکترونیک در دانشگاه فنی مونیخ (TUM) به سرپرستی دکتر "علا عبدالله" موفق به ساخت حسگرهای گاز مبتنی بر نانو لولههای کربنی شدهاند که یک ترکیب منحصر به فرد از ویژگیهایی است که در فناوریهای مشابه قابل تکرار نیست.
بلوک سازنده اساسی این فناوری یک تک مولکول استوانهای شکل شامل یک ورق رول شده از اتمهای کربن در الگوی لانه زنبوری است.
با قرار دادن در فیلمهای نازک، نانو لولههای کربنی شبکههای رسانا را تشکیل میدهند که بعنوان الکترود عمل میکنند؛ فیلمهای لایه به لایه می توانند به عنوان حسگر یا ترانزیستور عمل کنند.
با کمک این حسگرها که مصرف برق بسیار کمی داشته و در دمای اتاق کار می کنند، امکان شناسایی سریع و مستمر تغییرات بسیار کوچک در غلظت گازها از جمله آمونیاک، دی اکسید کربن و دی اکسید نیتروژن فراهم می شود.
استفاده از حسگرهای گاز یک بار مصرف و انعطاف پذیر بر روی بستهبندی پلاستیکی مواد غذایی، ارائه دهنده یک شاخص معنیدار برای اطلاع از تازگی مواد غذایی است؛ بطور مثال اندازهگیری سطح دی اکسید کربن به پیشبینی عمر مفید گوشت کمک میکند.
همچنین امکان استفاده از حسگرهای گاز برای نظارت بر کیفیت هوای داخل ساختمانها نیز کاربرد دارد.
پروفسور "پائولو لوگلی" مدیر موسسه نانوالکترونیک تأکید میکند: این حسگر گازی با عملکرد بسیار بالا از امکان اسپری روی لایههای پلاستیکی انعطاف پذیر برخوردار است؛ این روش میتواند مسیر را برای تولید تجاری حسگرهای مبتنی بر نانو لولههای کربنی و برنامههای کاربردی آن گسترش دهد.
نظرات : 0