۱۴۰۳ شنبه ۳۱ شهریور

ذخیره سازی دائمی داده روی سلول های زنده به کمک فناوری

به گزارش شبکه خبری ICTPRESS به نقل از گیزمودو، نکته جالب آنکه اطلاعات ذخیره شده روی این میکروارگانیسم ها قابل انتقال به نسل بعدی آنهاست و در جریان این نقل و انتقال پاک نمیشود.
ابزار همه کاره یاد شده که CRISPR/Cas9 نام دارد، ارزان بوده و استفاده از آن ساده است. با استفاده از CRISPR/Cas9 نگارش داده ها روی مولکول ها و ویرایش این اطلاعات ممکن است. این ابزار چند سال قبل توسط مهندسان عرصه ژنتیک عرضه شد و برای اقداماتی همچون دستکاری RNA هم استفاده شد.
اسید ریبونوکلئیک یا آران‌ای (Ribonucleic acid) همراه با دی‌ان‌آ و پروتئینها، سه مولکول درشت اصلی است که برای همه گونه‌های شناخته شده زیستی، ضروری است.
CRISPR/Cas9 کارکردهای گسترده دیگری هم دارد که از جمله آنها میتوان به مدل سازی بیماری ها و مقابله با ویروس های خطرناکی همچون ایدز اشاره کرد. با دستاورد جدید CRISPR/Cas9 برای تبدیل میکروارگانیسم ها به هارددیسک های واقعی نیز مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
اگر چه ذخیره سازی اطلاعات روی دی ان ای تازگی ندارد، اما نگهداری دائمی و قابل انتقال اطلاعات روی یک ارگانیسم زنده امر جدیدی است. همچنین باید توجه داشت که این اطلاعات به طور مستقیم روی ژنوم نوشته میشوند. ژنوم انسان همه ماده ژنتیکی یک فرد است که در اصل محتوای ژنتیکی یاخته آن فرد که شامل دی‌ان‌ای هسته، کلروپلاست و میتوکندری است را داراست.
ژنوم دستورالعمل‌های ارثی برای ساخت، پیشبرد و نگهداری یک موجود زنده را دارا است. کلمه ژنوم از دو کلمه ژن (gen) و پسوند (ome-) که از کلمه کروموزوم می‌آید ساخته شده است. بدن آدم به طور نسبی از پنجاه تا صد میلیارد یاخته تشکیل شده است که در هر یاخته تمام دستورالعمل‌های کد گذاری شده لازم برای هدایت تمامی فعالیت‌های یاخته و ساخت پروتین‌های لازم، موجود است. به هر گروه کامل از این دستورالعمل‌های ما ژنوم گفته میشود.
مزیت مهم این دستاورد امکان درک اطلاعات توسط یک باکتری و آموزش دادن آن به گونه ای است که دیگر میکروارگانیسم های مخرب را شناسایی و نابود کند یا سوابق ژنتیکی خاصی را گردآوری و ارائه کند.
حجم اطلاعاتی که به این شیوه قابل ذخیره سازی است بین 30 تا 100 بایت روی هر باکتری است که در مقایسه با روش های قبلی ذخیره سازی داده موفق تر محسوب میشود. لازم به ذکر است که حجم اطلاعاتی که تا به حال روی سلول های مختلف ذخیره شده از 11 بیت فراتر نرفته است. علت این موفقیت آن است که داده ها در این روش به طور مستقیم روی ژنوم سلول های باکتری نوشته میشوند.
مزیت دیگر این روش آن است که وقتی یک ویروس به باکتری مذکور حمله کند، ابزار CRISPR میتواند به دقت سوابق این رویداد را روی دی ان ای ثبت کند و این اطلاعات برای مقابله با حملات مشابه آتی قابل استفاده است. این دستاورد شناسایی روند ابتلا به بسیاری از بیماری های خطرناک و صعب العلاج را تسهیل کرده و شاید در آینده به مداوای بهتر آنها کمک کند. زیرا درک روند تبدیل یک سلول سالم به سلولی معیوب و بیمار را به خوبی مشخص خواهد کرد.
از این روش میتوان برای ثبت اطلاعات روی سلولی در خارج از محیط بدن هم استفاده کرد. با پیشرفت این فناوری حجم اطلاعات قابل ذخیره سازی روی یک سلول هم بیشتر خواهد شد.

نظرات : 0

ثبت نظر

18300