۱۴۰۳ شنبه ۰۳ آذر

تابستان در بزرگ‌‌ترین قمر زحل در راه است!

به گزارش شبکه خبری ICTPRESS به نقل از نیواطلس، تایتان، بزرگ‌‌ترین قمر زحل، با اتمسفر غلیظ و اقیانوس‌های پوشیده با متان مایع، به‌طور اعجاب‌انگیزی یک جهان کاملا پویا است. در تایتان فصل‌ها حدود 7 هفت سال طول می‌کشد و طبق بررسی‌ها قرار بود  تابستان در سال 2016 در نیمکره شمالی آن شروع شود؛ اما در کمال تعجب این اتفاق رخ نداد. 
اکنون فضانوردان با تحلیل و بررسی تصاویر "کاسینی" موفق به کشف شواهدی مبنی بر بارش باران شده‌اند و این یعنی آنکه سرانجام تابستان در حال فرا رسیدن است.

 

 
وقتی کاسینی برای نخستین بار در سال 2004 به تایتان رسید، نیمکره جنوبی آن در حال لذت بردن از تابستان بود و فضاپیمای ارسال شده، وجود پوشش ابر و بارش در آن نیمکره را ثبت کرد.
فضانوردان با توجه به داده‌های گردآوری شده از کاسینی موفق به طراحی و ساخت مدل‌های آب‌وهوایی تایتان شدند؛ طبق این مدل، حدس زده شد که با تغییر فصل، همین آب‌وهوا در نیمکره شمالی مشاهده خواهد شد.
اما ظاهرا تایتان طبق قواعد بازی نکرد؛ بر اساس مدل‌های آب‌وهوایی، شروع تابستان شمالی باید از 2017 آغاز می‌شد، اما تا اواخر سال 2016 هیچ ابری مشاهده نشد و همین امر باعث آشفتگی و گیج شدن دانشمندان شد.
«راجانی دهینگرا»، سرپرست این گروه تحقیق می‌گوید: همه ما منتظر بودیم تا شاهد ابرها و بارندگی در قطب شمال تاتیان باشیم، این یعنی شروع فصل تابستان در این قسمت! اما بر خلاف آنچه که مدل‌های آب‌وهوایی پیش‌بینی کرده بودند، حتی یک ابر هم مشاهده نکردیم. برای همین اسم آن را مورد عجیب ابرهای گم شده گذاشتیم.
اما این فقط ابرها نیستند که تغییرات فصول آب‌وهوایی را نشان می‌دهند؛ دهینگرا و تیمش با دیدن یکی از عکس‌های ثبت شده توسط کاسینی که مربوط به 7 ژوئن سال 2016 بود، متوجه یک مورد عجیب بر خلاف تصورشان شدند.

 

 
جالب آنکه، این مورد در سایر عکس‌هایی که پیش از آن گرفته شده بود مشاهده نمی‌شد. بخش عظیمی از سطح ماه، چیزی در حدود 120 هزار کیلومتر مربع، به‌طور ناگهانی حالت بازتابشی پیدا کرده بود.
این پدیده همان اثر "پیاده‌روی خیس" بعد از بارندگی است؛ اما توجه داشته باشید که اینجا صحبت از بارش باران‌های زمینی که از آب تشکیل شده نیست، در تایتان متان مایع می‌بارد.
همچنین آنها با بررسی شکل الگوها حدس می‌زنند که این باران به‌جای آنکه روی سطح نرم ببارد روی یک زمین سفت و پوشیده از سنگ باریده است و همین امر موجب شکل‌گیری یک ناحیه کروی بازتابشی شده است.
با اینکه پیش‌بینی‌ها از نظر زمانی درست پیش نرفت، اما به‌نظر می‌رسد که بالاخره تابستان به بخش شمالی تایتان رسید.
اکنون دانشمندان درنظر دارند علت این تأخیر را بررسی کنند؛ البته آنها برای این منظور نیاز به دستکاری مدل‌های آب‌وهوایی دارند.

 

گزارش: مهندس حمید نیک روش

توئیترHamidNikravesh@

نظرات : 0

ثبت نظر

72862