کشف طول یک روز در سیاره زحل!
به گزارش شبکه خبری ICTPRESS به نقل از دیجیتال ترندز، آیا میدانستید یکی از سئوالاتی که همیشه درباره منظمومه شمسی وجود داشته، طول یک روز در سیاره زحل بوده است؟ اما سرانجام این سؤال با دادههای جدید بهدست آمده و تحلیل آنها حل شد.
پیدا کردن طول یک روز در زحل کار بسیار سخت و دشواری است زیرا این سیاره عظیم گازی، فاقد پوسته جامد است و بههمین دلیل هیچ نشانه مشخصی وجود ندارد که از روی آن بتوان چرخش سیاره را ردیابی کرد؛ علاوه بر این، میدان مغناطیسی در این سیاره امکان محاسبه سرعت این چرخش را دشوار میکند.
اما اکنون دانشمندان ناسا با دادههای گردآوری شده از فضاپیمای کاسینی جواب این سئوال را پیدا کردهاند؛ طول روز در زحل، 10 ساعت و 33 دقیقه و 38 ثانیه است. این مقدار تا حدودی کمتر از آن چیزی است که پیش از این تخمین زده شده بود. بر اساس تحلیلی که روی دادههای میدان مغناطیسی گردآوری شده از فضاپیمای Voyager در سال 1981 صورت گرفت طول روز در این سیاره 10 ساعت و 39 دقیقه و 22 ثانیه محاسبه شده بود.
مقدار جدید از روی حلقههای زحل محاسبه شد؛ فضاپیمای کاسینی از زمان آغاز مأموریت خود در سال 1997 تا زمان انهدام خود در اتمسفر سیاره در سال 2017 اطلاعات مفصل و دقیقی را بهزمین مخابره کرد. از زمان حرکت آن به دور زحل در سل 2004، تصاویر بسیار باکیفیتی از این سیاره و حلقههای یخی و صخرهای آن بهدست آمد. بعدها این اطلاعات توسط دانشجوی فارغالتحصیل، کریستوفر مانکوویچ مورد استفاده قرار گرفت تا الگوهای موجها در داخل حلقهها را مطالعه کند.
مانکوویچ متوجه شد که این حلقهها بهعنوان لرزهگیر برای پاسخ به لرزشهایی که داخل سیاره رخ میدهد، عمل کردند. وقتی قسمت داخلی سیاره بهلرزه در میآید و در نتیجه آن، زلزله رخ میدهد، فرکانسهای لرزش باعث تغییراتی در میدان گرانشی سیاره شده و این تغییرات در حلقهها توزیع میشوند.
ذرات موجود در سراسر حلقهها این نوسانات را در میدان جاذبه حس میکنند؛ در مکانهای خاصی در داخل حلقهها، این نوسانات در زمان مناسب؛ ذرات حلقهها را میگیرند تا به مرور انرژی آنها افزایش پیدا کند و سپس این انرژی بهعنوان موج قابل مشاهده حمل میشود.
در نتیجه، دانشمندان میتوانند حرکات فضای داخلی سیاره را ردیابی کنند و از روی همین ردیابیهاست که قادر به مشاهده حرکت چرخشی سیاره خواهند بود.
دانشمندان از همین ردیابیها موفق به محاسبه دقیق طول روز در سیاره زحل شدند؛ در واقع پاسخ این سؤال، در حلقهها بوده است.
گزارش: مهندس حمید نیک روش
توئیتر: HamidNikravesh@
نظرات : 0