کشف کهنترین خوشههای ستارهای در کهکشان راه شیری
به گزارش شبکه خبری ICTPRESS به نقل از دیجیتال ترندز، یک تصویر فوقالعاده باکیفیت که توسط تلسکوپ Gemini South در شیلی به ثبت رسیده، موفق به کشف پیرترین خوشه ستارهای در راه شیری شده است.
این خوشه که HP 1 نام دارد، میتواند سرنخهایی از نحوه شکلگیری کهکشان منظومه شمسی در میلیاردها سال قبل را به ما بدهد.
لئوناردو کربر از دانشگاه سائوپولو و سانتاکروز برزیل، در یک بیانیه خبری اظهار کرد: تصاویری که توسط اپتیکهای الترا شارپ گرفته شد به ما اجازه داد تا سن برخی از پیرترین و مسنترین ستارههایی که در این کهکشان وجود دارد را تخمین بزنیم؛ خوشه HP 1 یکی از اجزاء اساسی و بلوکهای اصلی در ساخت بخش درونی کهکشان ماست که همچنان باقی مانده است.
تیم تحقیق، از تکنیکی با نام Adaptive Optics استفاده کرد که در آن اعوجاجهای موجود در نور ناشی از اتمسفر زمین حذف میشوند. با تکنیک بکار گرفته شده در این تلسکوپ میتوانیم ستارهها را با جزئیات کامل ببینیم و از این طریق سن آنها را تخمین بزنیم؛ با همین تکنیک سن خوشه HP 1 حدود 12.8 میلیارد سال تخمین زده میشود.
استفانو سوزا، پروفسور دانشگاه USP که یکی از اعضای تیم تحقیق است در این باره میگوید: این خوشه ستارهای مانند یک فسیل بسیار قدیمی است که در اعماق لایه درونی کهکشان دفن شده و با استفاده از این تکنیک توانستیم سن آن را به زمانهای بسیار دور و زمانیکه جهان هستی بسیار جوان بود، نسبت دهیم.
خوشه HP 1 که تحت عنوان خوشه کروی شناخته میشود، مجموعهای از ستارگانی است که توسط نیروی جاذبه در کنار هم قرار گرفتهاند.
خوشههای کروی و غولپیکر بیشتر تمایل دارند تا نزدیک به مرکز کهکشان قرار گیرند، اما HP 1 و سایر خوشههای مشابه که در این عکس به ثبت رسیدند نشان میدهد که میتوان آنها را در مکانهایی دورتر از مرکز کهکشان نیز مشاهده کرد.
خوشه HP 1 بهعنوان یک خوشه بسیار مسن فاقد عناصر سنگین، مانند فلز است و همین مساله نشانه آن است که میتوانسته بهعنوان ردیاب شیمیایی در دگرگونی این کهکشان استفاده شده باشد.
گزارش: مهندس حمید نیک روش
توئیتر: HamidNikravesh@
نظرات : 0