۱۴۰۳ جمعه ۱۱ آبان

خطر يك منازعه سايبري بين دو ملت هر سال افزايش مي‌يابد

به گزارش خبرنگار ICTPRESS ، با توجه به غالب بودن جنگ نرم در عصر حاضر، اهميت، پيچيدگي و صورت‌هاي مختلف آن که با استفاده از ابزارهاي رسانه‌يي روز به تغييرات تدريجي و گسترده در حوزه‌هاي اقتصادي، سياسي، اجتماعي و فرهنگي کشورها منجر مي‌شود، بايد شناخت درستي از ويژگي‌ها، خصوصيات، اهداف، ابزارها، تاکتيک‌ها و راه‌هاي مقابله با آن داشته باشيم.
جنگ نرم در قالب‌هاي مختلف مثل: انقلاب مخملي، انقلاب‌هاي رنگي (انقلاب نارنجي و...)، عمليات رواني، جنگ رسانه‌يي و غيره و با استفاده از ابزار رسانه‌يي (راديو، تلويزيون، روزنامه و امثال آن) توانست نظام سياسي بعضي از کشورها مانند اوکراين و گرجستان را تغيير دهد.
اما جنگ نرم چيست؟ با فروپاشي شوروي در سال 1991 ميلادي و پايان جنگ سرد، کارشناسان بخش جنگ در ايالات متحده با استفاده از تجارب دو جنگ جهاني و دوران جنگ سرد دريافتند که مي‌شود با هزينه کمتر و بدون دخالت مستقيم در ساير کشورها به اهداف سياسي، اقتصادي و... دست يافت که در ادبيات سياسي جهان به جنگ نرم شهرت يافت.
جنگ نرم را مي‌توان هرگونه اقدام نرم، رواني و تبليغات رسانه‌يي كه جامعه هدف را نشانه گرفته و بدون درگيري و استفاده از زور و اجبار به انفعال و شكست وا مي‌دارد دانست؛ جنگ رواني، جنگ سفيد، جنگ رسانه‌يي، عمليات رواني، براندازي نرم، انقلاب نرم، انقلاب مخملي، انقلاب رنگي و... از اشكال جنگ نرم است.
نگاهي به گذشته‌ي جنگ نرم نشان مي‌دهد كه در طول تاريخ بشر، از همان ابتدا كه جنگ سخت آغاز شد، عمليات رواني يا جنگ نرم نيز صورت مي‌گرفته تا از شورش‌هايي كه در مناطق تسخير شده به‌وجود مي‌آمده، جلوگيري شود.
رسانه‌ها شامل راديو، تلويزيون و مطبوعات، عرصه‌هاي هنر شامل سينما، تئاتر، نقاشي، گرافيك و موسيقي، انواع سازمان‌هاي مردم نهاد و شبكه‌هاي انساني در زمره ابزار جنگ نرم به شمار مي‌آيند.
اهداف جنگ نرم مي‌تواند به اهدافي كه باني راه‌اندازي جنگ نرم آن را دنبال مي‌كند، نيز وابسته باشد. اين اهداف را مي‌توان به چند شيوه تقسيم‌بندي كرد. در يك شيوه مي‌توان آن را به اهداف بلندمدت و اهداف ميان‌مدت تقسيم بندي كرد و از زاويه‌اي ديگر مي‌توان اهداف را به مقاصد استراتژيك و مقاصد تاكتيكي تقسيم كرد.
تاکتيک‌هاي جنگ نرم شامل برچسب زدن تلطيف و تنوير، انتقال، تصديق، شايعه، كلي‌گويي، دروغ بزرگ، پاره حقيقت گويي، انسانيت زدايي و اهريمن سازي، ارائه پيشگويي‌هاي فاجعه‌آميز، قطره چكاني، حذف (سانسور)، جاذبه‌هاي جنسي، ماساژ پيام، ايجاد تفرقه و تضاد و... مي‌باشد. 
حمدون توره، دبير كل اتحاديه جهاني مخابرات (ITU) اين هشدار را در مجمع جهاني اقتصاد مطرح كرده بود كه كارشناسان در آن مي‌گويند ملت‌ها بايد اكنون زماني را كه حملات سايبر به اعلام جنگ تبديل مي‌شوند را مورد ملاحظه قرار دهند.
وي با بيان اينكه خطر يك منازعه سايبري بين دو ملت هر سال افزايش مي‌يابد  تشكيل معاهده‌اي را پيشنهاد كرد كه در آن كشورها متعهد مي‌شوند نخستين حمله سايبر عليه كشور ديگري را انجام ندهند.
دبير كل ITU با اشاره به مواردي مانند حملات انجام گرفته عليه كشور استوني، جنگ سايبر را بدتر از يك سونامي يا يك فاجعه خواند و با پيشنهاد كردن يك توافق بين‌المللي افزود: يك چارچوب شبيه يك معاهده صلح پيش از جنگ است.
به گفته كرگ ماندي، مدير پژوهش و استراتژي مايكروسافت، دست كم 10 كشور در جهان وجود دارند كه توانايي اينترنتي شان براي انجام حملات اينترنتي به اندازه كافي پيشرفته است و مي‌توانند اين حملات را به گونه‌اي انجام دهند كه به نظر برسد از نقطه ديگري بوده است.
رييس شركت امنيتي مكافي نيز در اجلاس داوس از چين، آمريكا، روسيه، رژيم صهيونيستي و فرانسه به عنوان كشورهايي نام برد كه وارد رقابت تسليحات فضاي سايبر شده و براي خصومت‌هاي اينترنتي احتمالي آماده مي‌شوند.

 

نظرات : 0

ثبت نظر

96725