۱۴۰۳ یکشنبه ۰۱ مهر

"تونل باد مادون صوت" ساخت محققان هوا فضاي ايران رونمايي شد

به گزارش ICTPRESS ؛ تونل باد مادون صوت، با تلاش محققان دانشگاه صنعتي اميركبير و با حمايت ستاد توسعه فناوري هوافضا ساخته شده كه در تست هواپيما و موشك‌ها، براي شبيه‌سازي خطوط جريان سيال حول بالگردها، فضاپيماها، اتومبيل‌ها، سازه‌هاي ساختماني كاربرد دارد.
تونل باد دستگاهي است كه جريان هوا با شرايط مشخص اعم از ميزان سرعت و فشار را روي يك مدل ساكن، برای شبيه‌سازي شرايط پرواز واقعي، ايجاد كرده و با ابزارآلات اندازه‌گيري مشخصات پروازي جسم پرنده مورد نظر در شرايط مختلف بررسي مي‌شود.
تونل باد از بدو شروع به كار رشته مهندسي هوافضا مورد استفاده بوده و مي‌توان گفت هيچ طرح هوافضايي بدون آزمايش‌هاي تونل باد به نتيجه نرسيده است.
از تونل باد مي‌توان برای ارائه آزمايشگاه‌هاي آيروديناميك در سطح دانشگاه وانجام پژوهش ر راستاي فعاليت‌هاي بنيادين، تزهاي دانشجويي در تمامي مقاطع، شناسايي و ارتقاء عملكرد اجسام پرنده و طراحي و ساخت اجسام پرنده جديد بهره برد.
اين وسيله روشي ايمن و اقتصادي براي تست اجسام آيروديناميكي فراهم مي‌سازد.
امروزه از تونل باد علاوه بر تست هواپيما و موشك‌ها، براي شبيه‌سازي خطوط جريان سيال حول بالگردها، فضاپيماها، اتومبيل‌ها، سازه‌هاي ساختماني و غيره استفاده مي‌شود.
كشور ما هم با توجه به برنامه‌ريزي‌هاي چند سال آينده در پيشرفت فناوري و كسب استقلال در اين حوزه مهندسي از اين قاعده مستثني نبوده و نياز مبرم به پراكنده‌سازي و ارتقاء صنعت تونل باد در انواع و سرعت‌هاي مختلف در سطح دانشگاه‌ها و صنعت دارد.
تونل‌هاي باد در دو حالت مدار باز و بسته وجود دارند و بر اساس ميزان سرعت به تونل‌هاي زير صوت، گذر صوت، مافوق صوت و ماوراء صوت تقسيم‌بندي مي‌شود كه البته هر كدام از آنها براي اهداف خاص بوده و داراي ويژگي‌ها، مزايا و معايب منحصر به خود است.
يك تونل باد، شامل قسمت‌هاي مختلفي است كه مهمترين المان آن مقطع آزمون است. مقطع آزمون همان محلي است كه مدل مورد آ‌زمايش در آن نصب شده و پس از عبور جريان هوا مي‌توان پارامترهاي مورد نظر اعم از نيرو و فشار روي مدل را اندازه‌گيري كرد.
بنابراين از ديگر تقسيم‌بندي‌هاي مهم مي‌توان به تقسيم‌بندي تونل‌ها بر اساس ابعاد و شكل هندسي مقطع آزمون، موارد استفاده و كاربرد تونل و .... اشاره كرد.
در طراحي و ساخت يك تونل باد پس از مشخص شدن نوع تونل و الزامات كاربر، ميزان توان مورد نياز تونل، ميزان افت ناشي از اجزاء و ميزان سرعت هوا در مقاطع مختلف تونل بررسي شده و طرح نهايي انتخاب خواهد شد. البته مصالحه‌گري بين ميزان افت توان و پارامترهاي ديگر از جمله طول نهايي تونل از اقدامات اساسي در اين مرحله است.

نظرات : 0

ثبت نظر

49629